en guide till att städa badrummet

Städa Badrum – En guide

Enkla steg till ett rent badrum

Alla använder badrummet flera gånger varje dag vilket gör det till det ställe som snabbast blir smutsigt i hemmet. Om du bor själv så räcker det nog med att rengöra badrummet varje helg, men om ni är många personer som bor under samma tak så kan det vara nödvändigt att rengöra badrummet ännu oftare. Det är VÄLDIGT viktigt att badrummet är rent då alla möjliga hemska bakterier kan föröka sig väldigt snabbt om du slappnar av med din städrutin för badrummet. Och sen får du dessutom det jobbiga problemet med beläggningar i fogarna i duschutrymmet som blir svårare och svårare att få bort ju längre du lämnar dem.

Förutom av hälsoskäl så kan även skicket på ditt badrum ha inverkan på ditt sociala liv. Om gäster inser att du har ett rätt så äckligt badrum så kommer de förmodligen inte att tacka ja till några fler fester som du tänkt ha hemma i framtiden!

Att städa badrum är rätt enkelt om man har de rätta redskapen och utrustningen. Till att börja med så kommer du vilja ha ett fläckborttagningsmedel för toaletten och för att rengöra kakelplattorna, blekande medel för vita ytor och medel för att desinfektera och för att få det att lukta gott. Det finns många allrengöringsmedel på marknaden som du kan använda till det mesta, såsom blekmedel eller krämrengöringsmedel såsom ”Jif”. Men du kan behöva investera i ett rengöringsmedel utformat för att rengöra toaletter för att kunna bekämpa den smutsen riktigt. ”Toalettankorna” är väldigt bra för detta ändamål.

Du behöver speciella skrubborstar för kaklet, fogarna och för toaletten. För större badrumsgolv kan en mopp vara bättre än en skrubborste eller svamp. Om du använder rengöringsmedel baserade på kemikalier så kan du också komma att vilja använda gummi/latexhandskar, en mask och kanske ett par skyddsglasögon för säker rengöring.

Om du vill vara miljövänlig och föredrar att använda giftfria medel så kan ett rengöringsmedel för badrum med bara naturliga ingredienser vara din lösning. Naturliga ingredienser är mildare än kemiska, och är naturligt nedbrytbara, vilket betyder att de är bättre för miljön.

Oavsett om du väljer den naturliga eller kemiska vägen så kan du använda min tre stegs process som visar hur du kan städa ett badrum:

 3 städtips för badrummet

  • #1 – Ha ett rengöringsmedel redo. De flesta rengöringsmedel behöver spädas ut med en viss mängd vatten för att ha bäst effekt. Läs på etiketten och följ instruktionerna!
  • miljövänliga rengöringsmedel till badrummet är bäst#2 – Applicera medlet på fläckar eller smutsbeläggningar, och låt det verka i tre minuter eller längre om fläckarna är riktigt envisa. När fläcken eller smutsen lösts upp lite blir det lättare att skrubba. Vissa tuffare fläckar kräver outspädda rengöringsmedel eller att medlet får mer tid på sig att verka och fläcken brytas ned lite i taget.
  • #3 – Skubba området ordentligt för att få bort alla fläckar och smuts från ytan. Skölj sedan av området med rent vatten och låt det torka. I ett hus med mycket aktivitet kanske du inte kan vänta på att områden torkar för sig själva, och använd då en mopp.

Det är också möjligt att ge ditt badrum en snabbstädning även utan traditionella rengöringsmedel. Kolla in i ditt skafferi och se om du har något bakpulver hemma. Blanda det noga med vanligt diskmedel och varmt vatten. Denna blandning fungerar rätt så bra med alla de ovannämnda stegen.

Det är viktigt att rengöra sitt badrum minst en gång i veckan för att hålla mögel, bakterier och parasiter från att föröka sig. Rena badrum är också fantastiska för att ge en trivselkänsla så fort du går in i det, så investera lite tid i det och gör din badrumsrengöring till en vana!